programkereso


Cannes


 

A Cannes-i Fesztivál a világ legismertebb és legnagyobb presztízsértékkel bíró filmfesztiválja, melyet minden év májusának második felében tartanak Cannes-ban. A fesztivál fõdíjáért, az Arany Pálmáért versenyzõ filmek vetítésének legfõbb helyszíne a Croisette körúton fekvõ Fesztivál- és Kongresszusi Palota.

A nagyjátékfilmek és rövidfilmek versenyével párhuzamosan több szekció eseményei zajlanak; közülük legismertebb az Un Certain Regard, a Cinéfondation és a Cannes-i Klasszikusok. Ugyanekkor rendezik meg a fesztiválhoz kapcsolódó Filmvásárt, amely jelentõségét tekintve a világ legnagyobb ilyen jellegû rendezvénye. Nem tartoznak szorosan a Cannes-i Fesztiválhoz, mivel külsõ szervezetek által létrehozott, független, párhuzamos rendezvényekrõl van szó, azonban az idõbeni egybeesés miatt, tágabb értelemben mégis a fesztivállal együtt emlegetik a Kritikusok Hete és a Rendezõk Kéthete szekciókat.

Noha a kezdetektõl turisztikai látványosság és mondén találkozók színhelye volt,a fesztivált arra hozták létre, hogy elismerésben részesítse a legjobb filmeket, a legjobb rendezõket, illetve a legjobb alakításokat. Az évek folyamán újabb és újabb díjak emelték Cannes presztízsét, elsõsorban az Arany Pálma és a zsûri díja. A benevezett filmek mindig a világ élenjáró rendezõinek legújabb alkotásaiból adnak válogatást, az itt megszerzett díjak komoly szakmai reputációt jelentenek. Olyan neves rendezõk köszönhetik elsõ nemzetközi elismerésüket a filmfesztiválnak, mint François Truffaut, Jim Jarmusch vagy Steven Soderbergh.

A rendezvényre ellátogató filmkészítõknek és producereknek lehetõségük van forgalmazókat és televíziós csatornákat keresni kész filmjeikhez, illetve partnereket felkutatni filmterveik megvalósításához szerte a világban.

A fokozott médiaérdeklõdés és a szponzorok révén befolyása egyre nõ, eseményeit – elsõsorban a megnyitót és a vörös szõnyegen, a „dicsõség huszonnégy lépcsõfokán” való felvonulást, valamint a díjkiosztó gálát – egyre többen követik figyelemmel. Hírneve ellenére gyakran éri kritika is a fesztivált, idõrõl-idõre botrányoktól és vitáktól hangos.Oldal nyomtatása


 

Oldal nyomtatása
 
programkereso

NeoSoft Informatika, honlapkészítés, portál fejlesztés, online áruház, webdesign, cms, seo, keresőoptimalizálás, email marketing, hírlevél marketing, e-ügyintézés, fotó, videó, domain regisztráció, webtárhely, Székesfehérvár, fehérvár programkereso