Glastonbury fesztivál

A világ egyik leghíresebb fesztiválja a Glastonbury fesztivál. Nem véletlen, hiszen a fergeteges bulik, a világhírű zenészek és a hírességek mellett kultúrából és művészetből sincs hiány. Akár a Dalai láma előadásaira is beülhetünk!
Glastonbury fesztivál

Manapság nagy népszerűségnek örvendenek a feszitválok a világ minden táján. Magyarországon is számos nyári rendezvény közül válogathatnak az érdeklődők, ezek pedig nem feltétlen a fiataloknak szólnak, hiszen az idősebb korosztály is bátran élvezheti a napokig tartó bulikat.

Külföldön még több nagy presztízsű fesztivállal találkozhatunk, ezek közül is az egyik legismertebb az angliai Glastonbury fesztivál.

​A júniusi fesztiválnak a hetvenes évekig nyúlik vissza a történelme. Kiindulópontja nem volt más, mint az 1969-es Woodstock fesztivál, ami után egy évvel az angolok is megszervezték saját nagyszabású rendezvényüket, a Wigh-szigeti fesztivált. Az esemény után meglepően sokan érdeklődtek, hiszen számos világhírű zenész lépett fel, például Jimi Hendrix vagy a The Doors is.

A Glastonbury fesztivál atyja Michael Eavis volt, aki látta, hogy hatalmas sikere lehet egy hatalmas méretű fesztivál megszületésének. Először saját farmján rendezett egy hasonló eseményt, ami mindössze egy napig tartott.

Egy évvel később már mai nevén rendezték meg a fesztivált, ahol fellépett a méltán híres zenész, David Bowie is. Ebben az évben húzták fel először a fesztivál jelképének számító Piramis Színpadot, amit a gízai nagy piramis mintájára terveztek.

Tulajdonképpen innentől kezdve egyre jobban kiépült a Glastonbury fesztivál világa, amely nem egy átlagos rendezvény, hiszen művészi események is helyt kapnak a programokban, például színházi, táncos, vagy irodalmi előadások. Minden alkalommal egyre nagyobb számban érkeznek ide bulizni vágyó vendégek a világ minden tájáról.

A Glastonbury fesztivál egyébként az egyik legsárosabb rendezvény, mégis imádják az emberek.

A fesztivál életében volt egy nagyobb kihagyás, 1979-től kezdve viszont már csak 4-5 évente tartanak szünetet, hogy a puha talaj regenerálódhasson.

A szervezők már a kezdetektől komoly figyelmet fordítanak a környezetvédelemre, a legtöbb feladatot önkéntesek látják el, így a bevételek nagy részét jótékony célra tudják felajánlani.

A fesztiválon minden alkalommal nagy nevű fellépők teszik tiszteletüket, a bulizni vágyók azonban gyakran nem emiatt érkeznek Angliába. Az esemény nagy népszerűségnek örvend ugyanis az angol hírességek körében is. Ahogyan a hazai fesztiválokra, ide is kilátogat a helyi celebvilág markáns része, így a VIP szektorban könnyedén összefuthatunk akár a Beckham család egyes tagjaival is.

A fesztiválra tehát mindenképp érdemes jegyet váltania a bulizni vágyóknak, hiszen életre szóló élményeket szerezhetnek, de figyelem!

A gumicsizma kötelező!

Kapcsolódó cikkek

Tiszavirágzás Szolnokon

Tiszavirágzás – Kiváló program júniusra

Nem biztos, hogy mindenki tudja, hogy Európában szinte csak a Tiszán virágzik a folyó.

Őrült fesztivál: La Tomatina

Az őrült spanyol fesztivál: La Tomatina

Spanyolország, de talán a világ legőrültebb fesztiválja is ez.

Madeira virágkarnevál - Madeira Flower Festival

A színpompás virágkarnevál Madeirán

Az egyik legnagyobb látványosság a Madeira Flower Festival, vagyis Virágkarnevál.