Alkotótáborok tiniknek, felnőtteknek

Vers? Próza? Slam? Esetleg mindhárom?
Nyári tábor 2024

Vers? Próza? Slam? Esetleg mindhárom? Könyvet vagy verset nemcsak olvasni lehet, sokan maguk is megpróbálkoznak az alkotással. Ez egy számtalan megpróbáltatással és annál is több kötelező ujjgyakorlattal járó tevékenység. A fejlődés pedig kifejezetten nehéz, ha egyedül vágunk bele. Egy alkotótábor nemcsak az íráskészséget fejleszti, a résztvevők egymást is ösztönzik, ihletet cserélnek. Ez a cikk azoknak szól, akik szeretnének közösen elmerülni az irodalomban. Listánk három szereplője más-más korosztályt, különböző szakmai szinten álló érdeklődőket hív nyári táborba.

„Élő irodalom és kreatív írás” tábor

A PEOPLE TEAM 10–17 éves költő- és írópalántákat invitál nyári táborába, ahova az alkotóképesség elég belépőnek. A Kecskeméten megrendezésre kerülő tábort kezdőknek és gyakorlott pennaforgatóknak egyaránt ajánljuk. A foglalkozásokon a táborozók hol szűk körben alkotnak, hol pedig neves költők, írók és slammerek mesélnek nekik a tapasztalataikról. A workshopok meghívott előadójaként szerepelt már – többek között – Bánki Beni, Horváth Kristóf (Színész Bob), Kabai Lóránt, Szabó T. Anna, Böszörményi Gyula, Kukorelly Endre, Finy Petra és Tóth Krisztina. A kész szöveggel érkezők munkáit társaik, az oktatók, sőt a meglepetésvendégek is szívesen véleményezik. Azok, akik csak épphogy belekóstoltak az írásba, sok-sok motivációt kaphatnak a turnus során. Mindemellett egy héten keresztül versenyek, bulik, rendezvények és sportesemények zajlanak, amelyeken a többi PT-szekció résztvevőivel együtt vehetnek részt a táborlakók. Videók a korábbi táborokról itt.

Kóspallagi Írótanya

A Szöveggyár-veteránok szervezte táborba a 15–20 éves fiatalokat várják. A jelentkezés itt már feltételhez kötött: saját verssel vagy novellával kell készülni, s csak a legjobb pályázók vehetnek részt a programokon. A Kóspallagi Írótanyát olyan költőknek és íróknak ajánljuk, akik nemcsak az asztalfióknak alkotnak, hanem már a publikációt is fontolgatják. Éppen ezért fontos része a tábornak a szöveggondozó műhely. Vendégelőadókból természetesen Kóspallagon sincs hiány, az elmúlt két évben Fehér Renátó, Nemes Z. Márió és Zilahi Anna is tartott interaktív foglalkozásokat. Mivel minden résztvevő viszonylag rutinosnak mondható, a három nap alatt kulcsfontosságú szerepet kap a kölcsönös inspiráció is.

FISZ-tábor

A Fiatal Írók Szövetségének nyári táborában nincs felső korhatár, és elsősorban azokra számítanak, akik nemcsak a szárnybontogatáson, de az első néhány szárnycsapáson is túl vannak. A szervezők célja, hogy a karrierjük elején álló írók-költők megismerjék egymást és a szakma nagyjait. A közös munka, illetve az irodalmi témájú beszélgetések minden résztvevő számára impulzív légkört teremtenek. A kezdő literátorok négy nap elteltével egy sokkal kiforrottabb írói hanggal térhetnek majd haza. A szokolyai tábor vendégül látta már Háy Jánost, Kemény Istvánt és Lövétei Lázár Lászlót. A FISZ-kezdeményezés tökéletes példa arra, hogy felnőttként sem kell lemondanunk az igazán tartalmas és élménydús közösségi élményekről.

Kapcsolódó cikkek

Torockó - ahol az idő megállt – egy varázslatos székely falu Erdélyben

Torockó - ahol az idő megállt – egy varázslatos székely falu Erdélyben

Torockó, egy kis falu a Fehér megyei Torockói-medencében Erdélyben, egy olyan hely, ami megőrizte hagyományos székely jellegét.

Madeira virágkarnevál - Madeira Flower Festival

A színpompás virágkarnevál Madeirán

Az egyik legnagyobb látványosság a Madeira Flower Festival, vagyis Virágkarnevál.

Glastonbury fesztivál

Glastonbury fesztivál

Manapság nagy népszerűségnek örvendenek a feszitválok a világ minden táján. Az egyik legismertebb az angliai Glastonbury fesztivál.