Az őrült spanyol fesztivál: La Tomatina

A világon már számos olyan program közül válogathatunk, amelyek egy kissé - vagy nagyon is - őrültek. Ilyen a spanyolországi La Tomatina is, hiszen itt a paradicsom van a központban, és nem is akármilyen mennyiségben.. Összeszedtük az érdekességeit.
Őrült fesztivál: La Tomatina

Spanyolország, de talán a világ legőrültebb fesztiválja is ez. A Buñolban rendezett esemény minden év augusztusában kerül megrendezésre, és őrültsége ellenére igen sok érdeklődőt vonz. Ez nem csak egy egyszerű paradicsomparti, annak ellenére, hogy a főszerepben ez a piros zöldség áll. A paradicsom nagyon fontos szerepet tölt be a spanyolok életében, minden nap fogyasztják, sokféleképpen használják fel, így tehát nem csodálkozhatunk, hogy egy ilyen különleges eseményt is létesítettek köré.

A fesztivál kezdete 1945-re vezethető vissza, amikor a város főterén rendeztek egy felvonulást, ahol a legenda szerint fiatalok estek egymásnak. Mivel nem volt náluk fegyver, így a közeli zöldségesstand árukészletét használták egymás megdobálására, mely főleg paradicsomból állt. A dobálózásnak a rendőrség vetett véget, azonban a helyiekben elindult valami, és a következő évben már mindenki vitte magával a dobálható paradicsomot. A városvezetés egy ideig igyekezett betiltani ezt az őrületet, de végül megadták magukat, így 1957-től már hivatalos rendezvénynek számít, és már fesztiválként tartják számon.

Persze azóta sokat fejlődött a szervezés, és már jó előre megtervezik a fesztivál menetét. Az őrület minden évben nagyjából 1 órán át tart, ebben az időszakban mindenki dobálhat mindenkit. A nap kezdetén egy zsírral bekent csúszós oszlop tetején elhelyeznek egy sonkát, a cél pedig, hogy ezt valaki megszerezze. A csata végét egy hangos gongszó jelzi, ekkor mindenki a közeli folyóhoz vonul, hogy tisztára moshassa magát. A "fürdésben" a tűzoltók vízsugárral segítenek. A helyszínt délután feltakarítják, majd 1 évig minden megy tovább, mintha mi sem történt volna.

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségben örvend a fesztivál, így a résztvevők számát is limitálták már. Aki tehát csatázni akar, annak előre kell jegyet váltania.

A fesztivál hatására egyébként Amerika-szerte és Kínában is szerveznek hasonló eseményeket.

Ha valaki részt szeretne venni az őrületes fesztiválon, a következő szabályokkal kell számolnia:

Nem lehet az esemény helyszínére kemény palackot vagy tárgyat bevinni.


A paradicsomot össze kell nyomni vagy meg kell taposni eldobás előtt, nehogy valaki megsérüljön a kemény zöldségtől..


A hangos gongszóra azonnal be kell fejezni a dobálást.

Kapcsolódó cikkek

Glastonbury fesztivál

Glastonbury fesztivál

Manapság nagy népszerűségnek örvendenek a feszitválok a világ minden táján. Az egyik legismertebb az angliai Glastonbury fesztivál.

Hasznos tippek téli rendezvényekhez

Hasznos tippek téli rendezvényekhez

Esküvői helyszín téli esküvőhöz is található, csak figyelni kell arra, hogy ilyenkor sokkal több veszély leselkedik a násznépre. Pár tippel azonban mindenkit megóvhatsz!

Őrült fesztivál: La Tomatina

Az őrült spanyol fesztivál: La Tomatina

Spanyolország, de talán a világ legőrültebb fesztiválja is ez.