Az őrült spanyol fesztivál: La Tomatina

A világon már számos olyan program közül válogathatunk, amelyek egy kissé - vagy nagyon is - őrültek. Ilyen a spanyolországi La Tomatina is, hiszen itt a paradicsom van a központban, és nem is akármilyen mennyiségben.. Összeszedtük az érdekességeit.
Őrült fesztivál: La Tomatina

Spanyolország, de talán a világ legőrültebb fesztiválja is ez. A Buñolban rendezett esemény minden év augusztusában kerül megrendezésre, és őrültsége ellenére igen sok érdeklődőt vonz. Ez nem csak egy egyszerű paradicsomparti, annak ellenére, hogy a főszerepben ez a piros zöldség áll. A paradicsom nagyon fontos szerepet tölt be a spanyolok életében, minden nap fogyasztják, sokféleképpen használják fel, így tehát nem csodálkozhatunk, hogy egy ilyen különleges eseményt is létesítettek köré.

A fesztivál kezdete 1945-re vezethető vissza, amikor a város főterén rendeztek egy felvonulást, ahol a legenda szerint fiatalok estek egymásnak. Mivel nem volt náluk fegyver, így a közeli zöldségesstand árukészletét használták egymás megdobálására, mely főleg paradicsomból állt. A dobálózásnak a rendőrség vetett véget, azonban a helyiekben elindult valami, és a következő évben már mindenki vitte magával a dobálható paradicsomot. A városvezetés egy ideig igyekezett betiltani ezt az őrületet, de végül megadták magukat, így 1957-től már hivatalos rendezvénynek számít, és már fesztiválként tartják számon.

Persze azóta sokat fejlődött a szervezés, és már jó előre megtervezik a fesztivál menetét. Az őrület minden évben nagyjából 1 órán át tart, ebben az időszakban mindenki dobálhat mindenkit. A nap kezdetén egy zsírral bekent csúszós oszlop tetején elhelyeznek egy sonkát, a cél pedig, hogy ezt valaki megszerezze. A csata végét egy hangos gongszó jelzi, ekkor mindenki a közeli folyóhoz vonul, hogy tisztára moshassa magát. A "fürdésben" a tűzoltók vízsugárral segítenek. A helyszínt délután feltakarítják, majd 1 évig minden megy tovább, mintha mi sem történt volna.

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségben örvend a fesztivál, így a résztvevők számát is limitálták már. Aki tehát csatázni akar, annak előre kell jegyet váltania.

A fesztivál hatására egyébként Amerika-szerte és Kínában is szerveznek hasonló eseményeket.

Ha valaki részt szeretne venni az őrületes fesztiválon, a következő szabályokkal kell számolnia:

Nem lehet az esemény helyszínére kemény palackot vagy tárgyat bevinni.


A paradicsomot össze kell nyomni vagy meg kell taposni eldobás előtt, nehogy valaki megsérüljön a kemény zöldségtől..


A hangos gongszóra azonnal be kell fejezni a dobálást.

Kapcsolódó cikkek

Róma - Ahová minden út vezet

Róma - Ahová minden út vezet

Szerelmünk, Róma. Bármilyen évszakban is megyünk, az olasz főváros számos kulturális és gasztronómiai élményt kínál az oda látogatóknak.

Tiszavirágzás Szolnokon

Tiszavirágzás – Kiváló program júniusra

Nem biztos, hogy mindenki tudja, hogy Európában szinte csak a Tiszán virágzik a folyó.

5 rockfesztivál Európában

Európa 5 legjobb rockfesztiválja

Európa is bővelkedik a fesztiválokban. Most 5 olyan európai fesztivált mutatunk be, melyek a rockzene kedvelőinek lesznek szimpatikusak.